Mijn Bushido (武士道)

Fashion

Niets is Onmogelijk - 不可能はないです

'Niets is Onmogelijk', dit geldt zowel in mijn persoonlijke als in mijn professionele leven. Het is ontwikkeld en gevormd door mijn Budō-activiteiten op het gebied de Japanse Martial Art Kyokushin Karate van Masutatsu Oyama en Taiki-ken van Kenichi Saway. Ruimte voor verbinding, nieuwe vaardigheden en zingeving, het begint allemaal voor mij met het het vinden van passende uitdagingen en een gezonde manier van leven.


Mijn persoonlijke kwaliteiten Doelgerichtheid, Doorzettingsvermogen, Continue verbeteren, Openstaan voor Veranderingen en Samenwerken zijn voortgekomen uit deze Budo-activiteiten. Twee door mij veel gebruikte managment-methodieken, Kaizen (Kai = veranderen, en Zen = goed; continue verbeteren) en Lean (elimineren van verspilling), hebben voor mij ook hun basis in Kyokushinkai.


Mijn Bushidō is begonnen in 1980 met mijn eerste sensei's, Shihan Loek Hollander en vanaf 1982 met Sensei Henny Ruberg. Na een lange en verplichte rustperiode vanaf 1992 ben ik 2015 weer actief geworden en ontwikkel ik mijn Bushidō nu onder het meesterschap van mijn huidige sensei's Jan Vleesenbeek (Kyokushinkai) en Jan Kallenbach (Taiki-ken). Beide Budo-mensen van het eerste uur, waar zingeving en mentale weerbaarheid voorop staat en discipline een belangrijke rol speelt.


In mijn eerste Bushidō periode hield ik me zeer intensief bezig met Kyokushinkai Karate. In het centrum van Rotterdam en de passage in Schiedam bij Budokai Loek Hollander, later in Kralingen bij het Nautulus traningcentrum. Heb les gekregen van de sensei's Loek Hollander, Peter Voogt en Jaap Oosterom, Henny Ruberg, Egbert Thomas en vele anderen (E-IKO).


Op zaterdag trainde ik af en toe mee met de Nederlandse selectie met oa. Eric Constantia, Antonio da Graca en Peter Smit. Door de week met sensei's Fernando Alonso, Vlado Haljer en Martin Loeve. In 1986 heb ik Shodan-examen behaald op Papendal, samen met onder andere mijn broer Kees Kooman, Jan de Jong, Henk Gerhards, Hennie Jansens en Paul Lorist. Daarna lesgegeven met sensei Martin Loeve bij Hontai Kan (sempai van oa. Ron Noordman) en de sensei's Fernando Alonso en Vlado Haljer bij Hollander Kan (sempai van oa. Remi Da Silva Oliveira en Lilian Mungra).


The Martial Way begins with one thousand days and is mastered after ten tousand days of training. Mas Oyama

Mijn eerste Bushidō periode werd in 1992 noodgedwongen afgebroken. Een mislukte knie-operatie (na een voorval in de tuin) veroorzaakte zoveel slijtage aan het kraakbeen in mijn linkerknie, dat ik abrupt, op advies van de specialisten van Erasmus moest stoppen. Na een rustperiode van ruim 23 jaar heb ik in 2015, mede door de aanzet van mijn jongste dochter Fleur, mijn Gi weer aangetrokken. De lange revalidatie had de groei van kraakbeen in mijn knie blijkbaar goed gedaan. Zo stond ik op mijn 57e weer met mijn Gi aan in de Dojo.

Fashion

Je bent nooit te oud om leren !! 学ぶのに遅すぎることはありません。

In de tussenliggende periode was er op het (wereld) Karate toneel veel veranderd. Budokai Loek Hollander was ondertussen gesloten. Na een korte zoektocht ben ik bij mijn oud-collega leraar Vlado Haljer, ondertussen Shihan van Katsu Heiwa, binnengelopen (aangesloten bij de KIKO van Hatsuo Royama, net als Loek Hollander in dezelfde tijd oud-leerling van Masutatsu Oyama. Hatsuo Royama, bekend van de low-kicks die hij voor het eerst toepaste op de Wereldkampioenschappen in Japan; maar ook iemand die Karate als Budo benadert met Buki-Jutsu en Taiki-ken).


Ik heb de draad weer redelijk snel op kunnen pakken en mijn lijf weer karate-fit kunnen maken. Wel waren er de nodige dingen anders, veel meer Kata, Kobudo en andere aspecten. Bij Katsu Heiwa was ik in die periode op mijn plek. Na een periode trainen was het vuur in mij weer goed ontvlamd en begon ik weer met doelen stellen. Ik wilde weer examen afleggen en laten zien dat je door toewijdig, inzet en doorzettingesvermogen, ook op je 59e nog op kan gaan voor 2e Dan.


Samen met Vlado Haljer ben ik op maandag Nautilus gaan trainen bij Jan Vleesenbeek (bekent als sensei van Peter Smit en Ger Hoogeveen, met wie ik examen had gedaan in 1986). Al snel voelde ik me daar thuis, ben lid geworden van Budokai Vleesenbeek, en ben daar ook op donderdagavond karate gaan trainen. Vanaf zomer 2016 ben ik de intensiteit van de trainingen op gaan voeren en in de laatste drie maanden voor het Spring Camp 2017 in Kroatie naar twee maal per dag. In de laatste week van april 2017 ben ik met enkele collega's waaronder de Sempei's Wout van Loon, Barry Hofland en Wilco Hazeleger naar Samibor afgereist om examen te doen op het Spring Camp 2017 in Kroatie. Gedurende 6 dagen hebben we een zwaar programma doorstaan - zoals het hoort - en voldaan aan alle eisen voor het examen. Op 28 april 2017 ben ik 2e Dan Kyukoshin Karate geworden.


When we’re young, and we have full use of our physical faculties, we make the mistake of relying on them. In a sense, real Karate training doesn’t even begin until the age of 50. Real karate training incorporates the physical, the spiritual, and the mental. Real karate training incorporates an understanding of Chi. Hatsuo Royama

Na het behalen van mijn 2e Dan, ben ik me nog intensiver gaan bezighouden met mijn Bushido. Wat zit erachter, waar komt het vandaan en wat en wie liggen er aan de Kihon, Kata en Kumite ten grondslag? Naast het verdiepen in de vele boeken wil ik er vooral achterkomen door het te doen (Action Learning). Na de zomer van 2017 ben ik ook meer gaan trainen bij BudoKai Vleesenbeek van Shihan Jan Vleesenbeek. Terug naar de basis met veel aandacht voor Kihon. Samen met andere leerlingen die uitblinken en kampioen zijn in Kata en Kumite. Ook een Shihan die nog op hoge leeftijd enorm met zijn tijd meegaat en blijft vernieuwen om steeds beter te worden. Zo kwamen wij in gesprek over de Japanse vechters uit de jaren 90 die hij van dichtbij als Nederlandse Bondscoach had meegemaakt. Zij hadden een aparte Karate stijl en daarbinnen leek het dat zij hun tegenstanders altijd voor waren. Via hun coach Shihan Tsuyoshi Hiroshige kwamen zij allen in contact met Taiki-ken van Kenichi Sawai (vriend en adviseur van Masutatsu Oyama en leraar van Hatsuo Royama en Jan Kallenbach).


Yet, when we’re young, we take our physical ability so much for granted that it’s hard to for us to even be aware of those other forces. You should not worry! Your training is just beginning! The physical side might diminish, but concentrate on health, the spiritual side, and Chi. You might not be able to train like you did when you were 30, but you’re not meant to. You can be far stronger beyond 50 than you ever were when you were 30. Hatsuo Royama

In september 2018 ben ik lid geworden van BUDOKAI Shin-ShinBuKen in Amsterdam om Taiki-ken te gaan trainen. Daarvoor moest ik eerst aangenomen worden als (uchi) DESHI door Jan Kallenbach. In het begin moest ik als Karateka erg wennen aan de Taiki fundamentals, omdat ik de bij Kyokushin de fysieke inspannende oefeningen gewend was. De kern van Taiki oefeningen vormt de essentie van Nei-Chia (ontspannen lichaam, geen overdadige spierkracht, rechte rug, bekken gekanteld en de bewegingen zijn geworteld in de voeten, gecentreerd in de Tantien en eindigen in de armen, ademhaling in de buik), alles is gebaseerd op het sturen en genereren van Ki. Dat moet je leren door te doen, door te ervaren.


The person who would pursue the true nature of the martial arts cannot hope to understand what he is doing if he is concerned with which training methods are progressive and which are old-fashioned, for the only method is to throw oneself into the martial arts with total devotion and to cultivate both one's body and one's ki. Kenichi Sawai

In 2019 ben ik me gaan voorbereiden voor mijn 3e Dan Kyokushin Katrate. Eerst nog bij de NKKO, maar voordat het examen plaatsvond treed Corona binnen. Na eerst een uitstel, vervolgene een overgang naar de WKB, weer een uitstel was het kort na de zomer van 2021, op 30 oktober, zover en heb ik mijn 3e Dan examen behaald onder auspicien van Shihan Jan Vleesenbeek, Shihan Pedro Roiz, Shihan Daniel Sanches en Shihan Jan de Jong.


In 2022 is er wederom veel veranderd. Ander werk zorgde ervoor dat ik naar een andere DoJo uit moest gaan kijken en die heb ik in Zoetermeer gevonden, bij Shahan Antonio da Graca (IFK).


Begonnen als DESHI bij Shihan Loek Hollander en Henny Ruberg en daarna actief bij Shihan Jan Vleesenbeek en Jan Kallenbach, ontwikkel ik me, bij Shihan Antonio da Graca, nog steeds binnen het Budo. Ik heb er op mijn 64e nog steeds veel voldoening aan en verbeter me dagelijks.


Jaap Kooman - コ オ マ ン . ジ ャ ア

Niets is Onmogelijk