Fashion

Shinrin-yoku

Shinrin-yoku - 森林浴, komt uit het Japans, Shinrin staat voor ‘bos’ en yoku voor ‘bad’.

In Japan is het al jaren een begrip: Sshinrin-yoku, ofwel 'bosbaden'. Een manier om te ontstressen, door wandelingen in de natuur te gaan maken. Met name in stedelijke gebieden, zoals in Rotterdam/Capelle ad IJssel, is het steeds lastiger om in contact te komen met de natuur en is er vaak een overdaad aan prikkels op straat, in het verkeer, of in het openbaar vervoer te vinden. Mede hierdoor zijn steeds meer mensen het slachtoffer van stress, en zijn we eigenlijk allemaal wel op zoek naar manieren om gezonder en meer ontspannen te leven.

De kern hiervan is niet het vullen van een bad met bladeren, maar simpelweg de natuur in gaan voor een wandeling. Het is echter niet de bedoeling dat je even in een minuutje of vijf door het bos heen rent. Het gaat er hier sterk om dat je echt bewust bent van je lichaam, de natuur, en je wandeling. Hierdoor zouden deze wandelingen een haast mediterende en helende werking hebben op gevoelens van stress.


The art of forest bathing is the art of connecting with nature through our senses. All we have to do is accept the invitation.

We weten allemaal dat stress ontzettend slecht voor de gezondheid is, dus het verminderen van stressgevoelens alleen heeft al een enorm positief effect op de gezondheid. Shinrin-yoku zou echter nog meer doen. Zo zou het de mentale gesteldheid verbeteren waardoor mensen creatiever en gemotiveerder worden, en geestelijk meer in balans raken. Maar zou het ook kunnen helpen met het verlagen van de bloeddruk (ook stress-gerelateerd) en doen versterken van het immuunsysteem.

Werkt Shinrin-yoku echt therapeutisch? Als het slechts een boswandeling zou zijn zoals menigeen die op een vrij moment in de bossen maakt, dan zouden we het woord ‘therapeutisch’ niet gebruiken. Deze therapie is heel nadrukkelijk gebaseerd op het leven in ‘het moment’. In het ‘nu’ zijn en te focussen op de zaken die je tijdens de boswandeling ervaart. Omdat je heel bewust je zintuigen inzet, nemen je hersenen meer op en dan is er simpelweg geen ruimte meer voor andere zaken.
Denk daarbij aan:

. Waarnemen
Echt waarnemen is meer dan je gemiddeld genomen dagelijks doet. Zet je zintuigen vooral op scherp, herken en erken met je zintuigen wat er op je pad komt en laat het maar gebeuren. Ervaar wat een bepaalde herkenning oproept en is het nieuw dan doet het ook iets met je.

. Ruiken
Neem alle geuren heel bewust in je op die je passeren. De wind, hoe beperkt dan ook, neemt altijd van alles mee. Hoewel onze neus bij lange na niet dat kan wat bijvoorbeeld de neus van een hond kan, merk je dat wanneer je bewust met het proces om gaat, je toch echt meer gaat waarnemen.

. Voelen
Als je bijvoorbeeld je handen en voeten laat voelen, dan zet je weer andere processen in gang. Die processen triggeren op een andere manier weer iets bij je. Immers, met blote voeten door het zand of zeewater lopen, geeft een andere sensatie dan wanneerje op zacht mos of een hoopje afgevallen bladeren loopt. Haal je hand ook eens langs de ruwe bast van een boom of laat wat kiezels over je handpalmen rollen.

. Luisteren
Echt luisteren is wat anders dan omgevingsgeluiden horen. Het concreet waarnemen is erg belangrijk en dat wil zeggen dat je je moet focussen op de geluiden die je in het bos, het strand of in de duinen hoort. De vogels die tjilpen, het ritselen van de bladeren, de voorbij vliegende bij, de zeewind en zelfs als je je oor tegen de boom legt.

. Zien
Ons zicht is erg belangrijk, ook ongemerkt reageer je op zaken die je ziet. Zaken die je wellicht niet bewust waarneemt, maar zeker onbewust. Door bewust te gaan kijken, zie je beduidend meer. Zaken waar je hersenen mee aan de gang gaan. Door een plekje in het bos of strand uit te zoeken waar je lekker ontspannen kunt zitten en op die plek de omgeving minuscuul af gaat speuren, helpt het je tot echt in de kleinste details te kijken. Je zult ervaren dat je meer ziet, dan wanneer je op een normale manier kijkt.

. Proeven
Proeven is een intense vorm van waarnemen. Toch gebruiken we onze mond relatief weinig als waarnemingsinstrument. We zijn snel bang dat iets giftig of vies is en dat we er dus ziek van kunnen worden. Maar proeven is bij uitstek een effectieve manier om te waarnemen. Het is handig met iemand te zijn die kennis van zaken heeft. Vaak is beginnen met het eten van een bloemetje of het proeven van de zilte zeelucht een goed begin.


Meditation is difficult when you try, easy when you don’t.