Persoonlijk

Portretfoto

Ergens aanleg voor hebben, erin geloven en ervoor gaan, vereisen een benadering met Doorzettingsvermogen en Doelgerichtheid. Hoewel het doel bereiken veel voldoening oplevert, is voor mij de weg er naar toe belangrijker. Met Continue te verbeteren, Openstaan voor verandering, en Samen werken met anderen. Daarbij komen mijn Onderzoekende, Ondenemende en Sociale kwaliteiten goed van pas.


Continue verbeteren en Openstaan voor veranderingen zijn ontwikkeld en gevormd in de jaren '80, toen ik met 'high potentials' werkte op de TU Delft en mijn Kyokushin Karate ontwikkelde bij Loek Hollander sensei in Rotterdam. Hierdoor is een groeiende belangstelling voor Bushido (de weg van de krijger) en de Japanse bedrijfscultuur (Gemba Lean Kaizen) onstaan.


Maar om succevol te worden moet je ook goed kunnen Samenwerken. Zoals veel techneuten ben ik analytisch sterk en goed in het oplossen van problemen. Na mijn Executive MBA-opleiding bij de Universiteit Twente werd ik me beter bewust van mijn eigen gedrag en kon ik meer succesvol gaan werken met anderen en is Samenwerken een kernkwaliteit geworden.


I feel the most important point in common between sports and work is the continuing need for practice and training. It is easy to understand a theory with the mind. The problem is to remember it with the body. The goal is to know and do instinctively. Having the spirit to endure the training is the first step on the road to winning. Taiichi Ohno - Toyota

De Japanse manier

Wat is mijn doel (Ikigai)? Hoe wordt ik mindful te midden van de drukte? Waar haal ik inspiratie vandaan om het beste uit mijn leven te halen, elke dag opnieuw? Dit zijn vragen die mij de laatste jaren steeds meer bezig houden. Is het de leeftijd? Of omdat de kinderen bijna allemaal de deur uit zijn? De burn-out (of zoiets) die ik enkele jaren geleden had op de eerste dag van mijn vakantie? Ik weet het niet. Wel is het zo dat verschillende ontwikkelingen allemaal tesamen kwamen en ik open stond voor verandering. Mijn mentale en fysieke achteruitgang zorgde ervoor dat ik geen keuze had dan voor een andere aanpak en levenswijze te kiezen. Ik moest afvallen en een andere eetgewoonte aannemen. Mijn werk en omgeving moest minder stress opleveren of ik moest een andere manier van zingeving vinden.


Als je iets probeert, dan kan het je lukken. Als je niets probeert, zal het je niet lukken. Deze waarheid geldt voor alles. Ergens niet in slagen is het resultaat van het niet hebben geprobeerd.

Mijn dochter Fleur bracht mij ertoe om weer meer te gaan sporten. Iets wat we samen konden doen. "Geen fitness, maar waarom gaan we niet naar karate? Dat vond je toch zo leuk en je hebt er Mama door leren kennen. Wil ik ook wel eens meemaken." En voordat we het wisten stonden we in 2015 in de Dojo van mijn vroegere buddy Vlado Haljer, nu shihan.


Samen met mijn vrouw Marijke ben ik anders en gezonder gaan eten en zijn we op onze vakanties meer en meer de natuur en de schoonheid van gebouwen op gaan zoeken. Voor mij is het nog maar een begin. In ieder geval geniet ik er nu meer van.