KUMITE WAZA (組手)

In Mas Oyama's Kyokushinkai stijl van karate is het vechten het belangrijkste onderdeel van de training. Het leren vechten begint met het aanleren van een basis gevechtshouding. Natuurlijk mag je uiteindelijk vechten zoals je dat zelf wilt (binnen de gestelde regels natuurlijk), maar in eerste instantie wordt een basishouding aangeleerd. Naarmate je vordert, pas je de houding aan door de training in vrij vechten, aan lichaamsgrootte, arm- of beenlengte of aan een specialiteit, maar de aangeleerde gevechtshouding domineert. Kyokushin is daarom een veeleisende vorm van karate. Mas Oyama vond dat karate zo realistisch mogelijk diende te worden beoefend, in de geest van de Bushido, de oude Japanse tradities en erecode van de Samurai. Hierdoor vergen Kyokushin-trainingen het uiterste van zijn beoefenaars, zowel op fysiek als op mentaal vlak.

Het Kyokushinkai karate staat wereldwijd bekend als het 'sterkste karate', vanwege de methode in het vechten, dat gebaseerd is op 'full contact'.

Wat zijn KUMITE's?

In 1984 was ik aanwezig bij een training met Mas Oyama in het Kralingse Bos, waarbij hij stelde dat men Karate moet zien als een soort taal waarin de Kihon ( 基本 ) geleerd kan worden als de letters van het alfabet, de Kata ( 型 ) vormen dan de woorden en de zinnen en het Kumite ( 組手 ) vormt de gesprekken.

Binnen het Kyokushinkai Karate wordt KUMITE op verschillende niveaus uitgevoerd om de geleerde KIHON sneller en technisch perfect uit te voeren:

The Seven Virtues of Bushido